Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Детето е чувствително и склонно към усамотяване

Въпрос № 15

Публикувано на 06.01.2014, 17:11 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,имам син на 5 години,който днес за пръв път започна в предучилищна група на детската градина. Искам да уточня,че до сега е посещавал една частна градина за около 3 месеца,защото боледуваше често. Детето ми е умно,но много чувствително и срамежливо. В къщи говори и дори „не млъква“,общува с приятелчета,но с непознати – мълчи! Предупредих госпожата в градината,че е срамежлив и в началото ще има проблем с комуникацията,все пак първи ден-ново място-нови хора…Но се притеснявам,защото той изобщо не иска да й говори. С децата разговаря,а с нея не! Моля ви за съвет, като детски психолог – с какво или как да го накарам да говори с учителката? Благодаря предварително и хубава вечер.

 

Отговор:

 

Здравейте,

каква според Вас е причината, синът Ви да не комуникира активно с непознати- стеснение, неувереност или просто начин да накара другият да е в активна позиция спрямо него?

Много често причината не е една- единствена, а е съвкупност от няколко, които при взаимодействието си образуват сложен комплекс от означаващи, трудно разграничими, трудно разбираеми и като краен резултат- трудни за превенция и интервенция.

Вероятно нежеланието му да разговаря с госпожата (защото пишете, че с децата няма този проблем) индикира и за затруднения по отношение на авторитети и изобщо фигури, изискващи определени ред и правила от него.

Какво е отношението му към ограниченията и нормите у дома и изобщо?

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment