Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Безразборно харчене на пари

Въпрос № 2

Публикувано на 11.10.2009, 11:04:17 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте

Сина ми е на 10 г и проблема е че харчи колкото пари му дадем Даваме му по 1 50- 2 лв като тръгва на училище- той ги харчи и понякога иска от децата пари на заем или иска от тях вещи които няма Не си прави сметката А най интересното е че и 5 лв да му дадем -той ги намества Постоянно обясняваме че парите се вадят с труд и не може да харчет безразборно че не може да има всичко което поиска-казва ок и пак си прави същото Другия проблем е-че не сяда сам да учи няма желание-чака ме да уча с него или ако остане сам наполовина научава-ако има повече домашни става нервен и бърза да свърши за да има време за игра Най важното за него е игра компютър и футбол.

 

Отговор:

 

Здравейте,

както много пъти сме дискутирали едно от важните неща, които трябва направим като родители е да изместим контрола (като цяло) върху извършваните дейности от децата ни, от външен към вътрешен, т.е. локуса на контрола трябва да бъде преобладаващо у самото дете, а не толкова у външната фигура, която налага рестрикции или поощрения.

Тази липса на вътрешен контрол в болшинството случаи е отговорна както за формалното отношение към учебният процес, така и за невъзможността да се борави с парични средства.

Моята препоръка е да инвестирате в една по-голяма самостоятелност на сина си въпреки, че в началото резултатите и успеваемостта като цяло ще намалеят.До момента, в който винаги има един друг, взимащ решенията и носещ отговорностите, сина Ви най- често ще предпочита да бъде в пасивната позиция, където на първо място се цели задоволяване на удоволствието.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment