Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Агресивност и нервни изблици при загуба

Въпрос № 19

Публикувано на 16.12.2014, 19:28 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

zdaveyte gospodin stoilov.izvinqvam se za latinicata,sina mi e na 9 godinii zaekva ot vreme na vreme i nervno tete ,ot 4 godini s jena mi sme na gurbet,deteto e pri baba i dqdo,ot izvestno vreme go nabludavame kogato ne moje da pobejdava igrite v internet stava mnogo nervno,iska da 4upi laptopa i taka natatika,ne iska da govori s nas po skayp,ne znam kakvo da napravq,blagodarq vi predvaritelno.

 

Отговор:

 

Здравейте,

изключително трудно ще бъде да се въздейства адекватно на ситуацията от разстояние.

Дано не съм лош пророк, но бабата няма да успее да се справи с кризите, в които младежа едва навлиза. На тази възраст, за детето е важно да има някой, който да му помогне да се „събере“, вместо да се опитва постоянно да догонва изплъзващото му се удоволствие.

Именно тази невъзможност за понасяне на доза неудоволствие, невъзможността да губи, го прави толкова нервен и буен. Бабата е в съвсем друга позиция от тази, която и се налага да изпълнява и съвсем закономерно, нещата излизат от контрол. Не случайно говоря само за бабата, понеже в България, масово, бабите изземват функциите по отглеждането на децата, понякога дори несъзнателно възпират дядовците.

Идеалният вариант е да вземете детето при Вас със съпругата Ви, колкото и сложно да е това. Ако няма такава възможност, то тогава е необходим много сериозен разговор с дядото, който да се намеси решително и да вземе нещата в свои ръце. Ако дядото не може да свърши тази работа, потърсете някой друг приятел или роднина, но мъж, защото в този момент е важно бащината роля да е в правилните ръце, за да може да бъде адекватно възприета и успешно прилагана на практика.

Направете този някой приемник на Вашата воля, през времето на отсъствието си, но задължително го сведете до знанието на сина си. Знаете основното правило: момчетата се превръщат в мъже, под въздействието на други мъже. В противен случай, нещата могат сериозно да се объркат.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment