Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Нощно напикаване при петгодишно момче

Въпрос № 9

Публикувано на 02.01.2014, 17:35 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте!
Честита Новата 2014 година!
Желая Ви здраве и творчески успехи!
Моят въпрос към доктор Стоилов е следният:
Имам внук на пет години, който се развива нормално.Ходи на детска градина с желание, има приятели.От известно време обаче започна да се напикава нощем, което преди не го е правил.Другият проблем е, че си гризе ноктите на ръцете.Ще Ви бъда благодарна, ако ми дадете съвет, като детски психолог, как да се справим с тези проблеми.

 

Отговор:

 

Здравейте,

предполагам сте се консултирала с педиатъра на внука си по отношение на нощното напикаване. Има ли някаква физиологична предпоставка за това, или се касае за друго? С каква честота са тези изпускания? Когато се е заиграл, случва ли се подобно нещо?

Що се отнася до гризането на ноктите, то най- често това действие бива разпознавано като автоагресивност или тревожност, което, обаче не винаги е коректно. Още повече, споменавате, че ходи на детска градина с желание и има своите приятели там. Разкажете по- детайлно за навиците му, за нещата, които харесва или го тревожат, за семейната обстановка. На какво мнение за родителите му, относно Вашите притеснения?

Като цяло, няма особени основания за притеснение, но е чудесно, че наблюдавате внимателно ситуацията и се интересувате, защото едно затруднение или симптом в ранен етап е много по- лесно решим от колкото, когато нещата са оставени да се „оправят“ от само себе си и са се усложнили, неминуемо.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment