Неволево изпускане при пораснало дете

Въпрос № 5

Публикувано на 22.06.2013, 12:56 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

molia vi za otgovor deteto mi e goliamo no oshte se izpuska v gashite po goliama nujda

 

 

Отговор:

 

 

Здравейте,

навярно, допитвайки се до детски психолог, вече сте проверили и мнението на неговият личен лекар, педиатър или други медици: какво е тяхното становище?

Действително, при така описаната ситуация е твърде възможно да не се касае за органично разстройство, а по- скоро за психо- соматична зависимост. Не бихме могли (а и не е е коректно) да гадаем за причинителите на този симптом, въпреки, че в голяма част от случаите се касае проблеми с контрола (но, не по отношение на себе си, а по отношение на другите, спрямо детето) и именно от там започва и същинската работа по отношение на този, обикновено, реактивен дисбаланс.

Ще си позволя да се самоцитирам от друг, сходен на Вашия въпрос:

„…въпроса, който поставяте е значително по- обширен от предполагаемото. По същество контрола върху изпражненията (без значение дали говорим за запек или разстройство) е едно от малкото неща върху, които детето има контрол. Замислете се: непрекъснато някой друг решава вместо него кога да яде, какво да яде, как да е облечено, кога да ляга, кога да става, топло ли му е, студено ли му е, жадно ли е…какво друго му остава, освен да се „хване“ за единственото нещо неподвластно пряко на родителската интервенция- контрола над собственият му сфинктер…. тялото на детето е достатъчно прецизно и съвършено, за да може да контролира тези относително прости функции, че да е наложителна чак външна интервенция…“

Потърсете консултация с детски психолог, както за Ваше, собствено успокоение, така и за здравето и самочувствието на сина Ви.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

2 коментара

  • Таня Лазарова

    Здравейте,
    Имам син на 8г преди година имахме проблеми с ходенето до тоалетна тоест правеше го в гащите си дори да е пред вратата на тоалетната. Водихме го на уролог уж всичко беше наред обърнахме се към психолог ходеше всяка седмица сучваше се да се изпусне но беше рядко сега проблема се усложни защото вече и ака в гащите си. Кажете ми какво да правя моля ви отчаях се ????

    • Надя Николова

      Здравейте, г-жо Лазарова. Често проблемите с „изпускането в гащите“, когато органичната етиология е изследвана и отхвърлена, могат да бъдат анализирани в контекста на динамиката на семейните отношения. При всички случаи, зад този симптом стои нещо, което до този момент не е било разбрано (не е назовано или символизирано). Ходенето до тоалетна е автономно (лично) действие, което е свързано с това как детето преживява своята идентичност и отделеност като субект от родителите си. Съответно нарушенията с психосоматична етиология в този процес, могат да говорят за невъзможност да се поставят ясни граници (в психичното, а понякога и във физическото пространство) между детето и важните хора около него (семейството му). Една семейна консултация би могла да даде повече информация за възможните причини за случващото се, и да ни подскаже вида на една евентуална интервенция. Ако имате нужда от повече насоки или ако решите да запишете консултация, моля позвънете на 089 7050800. Поздрави, Надя Николова

Post a Comment