Паническо разстройство

Въпрос № 4

Публикувано на 29.01.2011, 14:26:38 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,

наскоро навърших 18 години,но все пак искам да Ви попитам – от малка получавам следното състояние – първоначално виждам размазано много, след това имам силно главоболие и повръщам няколко часа. А от миналата година +тези неща получавах и задушаване,не можех да си поемам въздух, никога не съм ходила на психолог, личната ми лекарка ме прати при психиатър, той ми предписа лекарства за паническо разстройство, пих 3 месеца, чувствам се по-добре, но пак получавам ускорено дишане и напрежение в ръцете и краката,напреженията бих го описала – имам чувството,че ръцете ми и краката ми се навдигат и аз нямам сили да ги спра,не мога да ги отпусна,не мога да седя на едно място…

Лекарят ми каза,че другия месец спирам лекарствата, но не съм сигурна,че трябва.

Искам да Ви попитам трябва ли да се консултирам с психолог, защото когато трябваше да разказвам на психиатъра каква е причината да получавам панически пристъпи и ми беше трудно да говоря разплаках се 3 пъти докато му обеснявах за трудното ми детство, наистина не мога да говоря за тези неща , винаги се разплаквам. Благодаря Ви предварително!

 

Отговор:

 

Здравейте,

задължително се консултирайте с психолог- ако има необходимост ще бъдете насочена към психиатър за избор на подходящо лекарство, но това разбира се е крайна мярка.

При условие, че си давате сметка за това, от къде може да произхожда страданието Ви, изобщо се чудя защо сте се насочила първо към психиатър, а не към психолог (психоаналитик)?

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment