Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Нервност, емоционалност и трудна концентрация

Въпрос № 9

Публикувано на 24.01.2013, 11:47 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, проблемът ми е сходен с проблемите на повечето майки, но все пак искам да имам компетентно мнение. Имам син на 9 г., който от малък е много емоционален,нервен, не може да се концентрира. Има и малко братче на 1,8 г. и понякога много ревнува от него, става груб и агресивен към него. Нашата лекарка ни каза, че по-рано ще влезе в пубертета и за това е така. Трудности изпитва, когато чете и пише,трудно стои на едно място.Моля за съвет предварително благодаря.

 

Отговор:

Здравейте,

за съжаление няма да мога да Ви помогна, без да се срещна лично със сина Ви, но това, което описвате, не е нещо, което може да се подмине с идеята, че „с времето ще отшуми“. Напротив, нещо, което сега би могло да бъде коригирано, в бъдеще може да се окаже сериозен проблем, който да отнеме значително повече ресурси за отстраняването му.

Правилно сте разпознали реакцията, спрямо брат му, като ревност и не приемане. Промяна би могла да настъпи, ако до него достигне слово, което той освен да разпознае и да приеме, реално.

Що се отнася до свръх- емоционалността, нервността и невъзможността за концентрация, то трябва внимателно да се изследват причините, водещи до това и да се вземат съответните адекватни мерки, а не просто да бъде притискан допълнително или пък да бъде съблазняван.

Консултацията с детски психолог е необходима, за да се изследва внимателно тази невъзможност за понасяне на известна доза неудовлетворение, защото за да можем да откажем нещо на детето си, преди това, трябва да можем да го откажем на себе си

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment