Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Разсеяност и липса на навици

Въпрос № 4

Публикувано на 18.08.2009, 21:44:23 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, напоследък все повече се е загнездила мисълта, че синът ми има нужда от психолог. Накратко: той е почти на 9 години, страшно разсеян пробвахме и с добро и с лошо , но той прави нещата както са според него, дори някой елементарни навици не иска да придобие/например :не желае да яде с прибори в повечето случай/. С учебните занимания по същия начин , учи по 3-4 часа и то при положение ,че му се виси над главата и се следи какво прави/ иначе е отличник/. Незнам дали просто го сравнявам с връсниците му или дори със спомените от моето детство, дали защото не е израстнал сред деца /той не играе детски игри/нямам обяснение . Има ли нужда от детски психолог???

 

Отговор:

Здравейте,

Въпросът Ви е много актуален и често задаван.Все по-често родители се обръщат към мен и моите колеги, притеснени от нещо в поведението на децата си.

Първият въпрос, който ми задават обикновено е: „Детето ми болно ли е?Има ли нужда от детски психолог?“.

Възможно е децата действително да срещат известни затруднения и посещенията при специалист да са препоръчителни, но нещото, изключително важно за успешната развръзка е първоначално двамата родители да запишат час при специалист, където да се изследват всички аспекти на проблема, будещ тревога, на семейната ситуация, на очакванията и фантазиите на самите родители.

Колкото и елементарно да звучи едно подобно изискване, именно тук е основният препъни-камък за по-нататъшната успешна терапия. Многократно съм чувал думите: „Но какво има да говорите с нас(мен)-ние сме си наред-проблема е в детето.Не разбирате ли???“

Да, точно защото разбирам държа първоначално да се видя с двамата родители (ако разбира се е възможно с двамата)-както за да има ясна заявка, така и за да има ясни отговорности и очаквания.

Разбира се, голяма част от отговора на въпросите Ви, може би се крие тук: „…дали защото не е израстнал сред деца /той не играе детски игри/нямам обяснение, …„, както и тук: „…пробвахме и с добро и с лошо , но той прави нещата както са според него…“. Как и защо се е случило това, са ключови фактори, както за разбирането на проблемите, така и за самото им решаване.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment