Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Трудна адаптация към детската градина

Въпрос № 32

Публикувано на 14.02.2014, 16:02 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте Д-р Стоилов,
Моят три годишен син от една семица посещава детска градина.Първия ден всичко беше нормално,но от вечерта започнаха проблемите.Вечер заспива за около два часа и после заспива след няколко часа и така всяка вечер,до тази нощ защото спа два часа и повече не заспа.Не иска да говори изобщо за детската градина,в момента в който някой го попита той започва да плаче.
Кажете ми какво мога да направя по въпроса?Сутрин когато тръгва за градината няма проблем,пристигаме пред градинката започва да плаче,но после по думите на учителките и лелката няма никакъв проблем,не плаче и не ме търси?Възможно ли е с нещо да го успокоя,дайте ми някакъв съвет, като детски психолог. Объркана съм!

 

Отговор:

 

Здравейте,

да, прехода от дома към детската градина, често е свързан с тревога и съпътстващите я симптоми, като нервност, неспокоен сън, възбудимост, раздразнителност.

Нормално е с оглед на факта, че до момента детето е било в центъра на вниманието, в желанието на всички възрастни, около него, а изведнъж, отива на ново, чуждо място, където, освен, че не е единствен и фаворит на възрастните, трябва да намери мястото си в една конкурентна обстановка, каквато до момента не му е била позната.

Свикването с тази обстановка, приемането на ограниченията и извоюването на собствено място сред другите деца и възрастни е процес и то, понякога- дълъг, а не еднократен акт, както, често ни се иска на родителите.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment