Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Раздразнителност в училище и поява на нов човек у дома

Въпрос № 1

Публикувано на 12.01.2010, 20:37:01 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,майка съм на 8г.момче.Той е много умно и будно дете,но от известно време има проблеми в училище и в къщи.Аз съм самотна майка,но от 3 месеца вече не съм сама.Детето приема много добре човека до мен през деня, но вечер стават проблемите.Започна да спи много неспокойно,говори на сън и не се наспива,както той така и ние.Много трудно се концентрира и в училище,лесно избухва и ядосва.Моля за съвет от вас.Говоря за проблемите с него но очевидно има нещо което премълчава. Дали да потърся детски психолог?Предварително Ви благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

има различни възможни причинители на безпокойството у сина Ви.

Напълно възможно е наличието на нов човек в живота Ви да кара детето да се чувства неспокойно. Разбира се, може да има и много други фактори и причинители за една подобна тревожност и безспокойствие.

Обикновено, ако наличието на нов партньор е причината, отключила съответният симптом, след няколко месеца, трябва симптомът да започне да отшумява. Този процес е известен , като „адаптация“ и в зависимост от специфичните особености на индивида, продължава между два и четири месеца.

Поговорете и Вие и вашият партньор (но поотделно), че този факт по никакъв начин не означава, че той (синът Ви) ще бъде пренебрегван, излишен или пък не дай си боже- изоставен.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment