Отказ от училищни ангажименти

Въпрос № 2

Публикувано на 03.12.2009, 14:10:21 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте имам много голям проблем с дъщеря ми, за това пиша на детски психолог.Тя е на 11 г.много трудно се съсредоточава няма интерес към учението когато я попитам защо не иска да учи ми казва че и е много трудно.ваобще няма никакво желание да седне да учи.занимава се със всичко друго но не и с уроците.когато и кажа понякога че не е готова с урока и трябва оше малко да го почете докато го научи ,започва да плаче.

 

Отговор:

 

Здравейте,

дъщеря Ви е на прага на сериозни физиологични и психични промени, а ако отчетем акселерацията при по- младите поколения е възможно вече да усеща осезаемо тези промени, които в началото са доста объркващи и дезориентиращи- хем в мисленето си е все още дете, хем тялото и подсказва, че става жена.

Добре е правилата и нормите (както обществени, така и на дома) да минават през името и думите на бащата- Вие като майка ще имате все по- малко лостове да и въздействате в следващите няколко години.Позовавайте се на трети (баща, учител, директор, институция, необходимост), когато изисквате или налагате забрани, правила или ангажименти, вместо да искате от собствено лице (именно срещу Вашето желание се заражда отказа)

Потърсете консултация от детски психолог, за да можете да вникнете в процесите, които се случват, както и за да можете да се позиционирате адекватно на ситуацията.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment