Неконтактност и срамежливост в училище

Въпрос № 3

Публикувано на 31.10.2009, 10:42:37 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте!дъщеря ми е на 8 и още не може да свикне в училилище много се притеснява и срамува а внъщи-обратно не спира да говори и да прави бели!Прекалено е епоционална -две крайности!!!Как да постъпя -учителката казва че е неконтактна понякога се връща разплакана. Да водя ли детето на детски психолог?

 

Отговор:

 

Здравейте,

Предполагам сега дъщеря Ви е първи клас или е тръгнала от седемгодишна на училище?
Ако сега е първокласник, подобно поведение е нормално- все още сблъсъкът на фантазми с реалност не е отшумял напълно.

Работещата формула е родители и учители да работят в екип, а не едните да си „измиват“ ръцете с другите, непрекъснато прехвърляйки си отговорности и несполуки.Нека съпругът Ви проведе един сериозен разговор с дъщеря Ви, че вече е голяма и има нови правила и задължения като такава.Нека проведе и разговор с учителя, за да е наясно с това, какво се очаква от детето му.

Вашата задача е непрестанно да поддържате имиджа му на представител на закона, защото основно през думите на майката се гради авторитета на бащата, без който пък не може да има адекватно възприемане на норми и правила.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment