Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Агресивно поведение, заплахи и използване на ярки цветове

Въпрос № 16

Публикувано на 23.07.2011, 22:57:06 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте д-р Стоилов.Синът ми е на 5 годинки,много е общитилен,
лъчезарен,накратко казано отворено дете.Ходи на детска градина от 2 годишен,лювимес е на учителките ,както те казват.НЕЗНАм точно как се отнасят с него,но в един момент ми казват, че ние много сме го разглезили,лигавел се много,не изпълняал нарежданията им и се държал с тях,като с набор,единсвено той от всички деца не изпълнявал,точно поставените от тях задачи.Посочиха ми примир с рисунките му,т.е.оцветяването им.Винаги използвал повечето ярки цветове,не цветовете,които трябва,като наи много червеният,оранжевият,зеления цват.За тях това означавало ,скрита агресиял И да го заведа на детски психолог.Искам да Ви попитам,какъв е проблема при сина ми и има ли провлем.Но не толкова,това ме притеснява,колкото проблема в дома ни с него,накратко-тои е много добър,но когато той иска,любвеобилен,когато той иска,поздравявя съседите,когато той реши.Общуваме,говорим му как трябва да се държи,не е лишен от внимание,незнам………,а най лошото от всичко това е,че като се ядоса и почва-щял да ме убие,да ме заколи,да ми течало кръв и т.н.отвратителни неща.Това го говори на този ,който го ядоса в нас,т.е.мен,баща му или брат му,който е на 14 г.И в тоя момент,не ни нарича,мама,тати и бати,а по имена.И напоследък като е вечер иска да огасяме лампионите,харесвало му да стои на тъмно, а по принцип е много страхлив,спи между мен и ваща си,не иска с батко си в детската си стая.моля Ви за съвет и какъв е провлема на сина ми.Ще съм Ви много влагодарна.

 

Отговор:

 

Здравейте,

за съжаление не мога да Ви препоръчам каквото и да е, без да съм се срещнал лично с Вас и сина Ви.

Използването на ярки цветове, не е задължително да бъде признак на агресия, по- важно е защо Ви заплашва със съответните думи, какво влага в тези думи, а също така и защо в един момент започва да се обръща към Вас по име.

Ако няма други признаци, освен използваните цветове в рисунките, не би трябвало да се притеснявате от избора на детето си: това, че ние, възрастните, асоциираме този цвят с кръв, не означава, че и децата правят непременно тази асоциация.

Най- често избора е на база активността, която провокира червеното, която, както сама сте забелязала, е обичайното състояние на децата.

Вие, обаче описвате различна ситуация и избора на ярки цветове е само част от симптома.
Заповядайте в кабинета ми, за да обсъдим подробно случващото се.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /home/detsdxj8/public_html/wp-content/themes/soulmedic/framework/loops/content-single.php on line 157

No Comments

Post a Comment