Пищене и плач при отказ на удоволствие

Въпрос № 11

Публикувано на 12.01.2011, 16:42:29 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте Докторе,
имам син на 3 години,от 01.09.2010г той ходи на детска градина, а аз на работа.Синът ми е много умно и активно дете,говори много добре и разбира абсолютно всичко.От две седмици започна вечер да проявява капризи за дребни работи.Примерно ако му се откаже нещо по принцип дребни работи започва да се тръшка, да рита започва да пищи не плаче, а само пищи,не иска да чуе никого и нищо с две думи изпада в истерия.Опитвам се да говоря с него след като „бурята“ отшуми, задавам му въпроса „защо реагира така?“ а той ми отговаря „Незнам.Аз не искам да пищя.“ и „Повече няма да правя така мамо“,но до следващия път…Между другото никога преди не е постъпвал така.Моля Ви докторе посъветвайте ме какво да правя?

 

Отговор:

 

Здравейте,

все още не съм доктор, но въпреки това ще се опитам да бъда адекватен ;-))).

Детските капризи са феномен, с който всички родители рано или късно се сблъскваме. Подобни действия често предизвикват у нас объркване, недоумение, а нерядко и гняв към този вид протест.

Универсална рецепта как е „правилно“ да се действа при тези извънредни обстоятелства няма, но пък има две важни насоки, които, ако бъдат следвани, действията, преминавайки през „бурята“ ще заемат местата си в крайна сметка.

1. Отстоявайте границите, нормите и правилата, които сте наложили, като не се притеснявайте от факта, че те ще бъдат постоянно атакувани- това е съвсем „нормално“.

2. Давайте възможност на децата си да протестират и изказват несъгласие, като същевременно показвате (казвате), че този техен протест и неодобрение няма да Ви разруши като родители- за тях е важно както да редуцират напрежението, породено от налаганите ограничения, така и да знаят, че въпреки неодобрението и гнева си към Вас, няма да Ви разрушат като родители.

Най- добре, разбира се, в ситуацията описана от Вас е да се намеси съпругът Ви, а не Вие, тъй като забраните трябва да идват през неговото име (на бащата) и следователно неговата фигура, трябва да е тази от, която идва нужното слово, когато е необходимо.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment