Силно удряне при игра

Въпрос № 47

Публикувано на 14.10.2013, 10:52 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте,г-н Стоилов.
Бих желала да Ви попитам като детски психолог следното:синът ми е на 5 години и е доста палав.От известно време по време на игра с мен или с баща си ни удря и то доста силно.Случвало се е да ни удря и „случайно“- с ръка или с някакъв предмет,но доста силно. Когато му се скарам или пък не стане на неговото посяга и то доста пътиАко пък реагирам на това,се настървява още повече.На какво се дължи това?

 

Отговор:

 

Здравейте,

причините за подобно поведение са много и разнообразни, но често детето проверява границите, не само по отношение позволено/ забранено, а и спрямо това кой диктува правилата у дома- той или Вие, като негови родители.

При всяко положение бащата трябва да забрани да Ви удря така, както не позволя да удрят и него: т.е. възприятието трябва да е недвусмислено, че както баща му го защитава от външни посегателства, то така пази и майка му, включително от неговите собствени агресивни импулси.

Опитайте се да облечете в думи агресивността му: знаете, че там където словото липсва, се настанява действието и това действие ще продължава до момента, в който не намери своя вербален първоизточник.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment