Рисуване само с червен цвят

Въпрос № 51

Публикувано на 16.11.2013, 23:25 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте, д-р Стоилов!
Синът ми е на 2г. и 11м.Добро дете е, въпреки че е малко палав.От около половин година му даваме да рисува с водни боички.Естествено той само маца по листа, но единствената боичка, която ползва е червената.Опитвах се да провокирам интерес и към другите цветове- многократно-но без успех.Въпросът ми е дали това е показател за скрит проблем, свързан с агресия, или просто е любимият му цвят.Трябва да допълня, че много негови любими предмети и играчки са червени.
Благодаря Ви за вниманието!

 

Отговор:

Здравейте,

не се притеснявайте от избора на детето си: това, че ние, възрастните, асоциираме този цвят с кръв, не означава, че и децата правят непременно тази асоциация.

Най- често избора е на база активността, която провокира червеното, която, както самата сте забелязала е обичайното състояние на децата.

Ако няма други симптоми при сина Ви, които да Ви правят впечатление, можете да сте спокойна за развитието му на този етап.

Ако обаче смятате, че имате нужда да обговорите и разсеете напълно страховете си, които неминуемо се усещат от детето Ви, би било добре да се срещнете с детски психолог.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment