Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Невъзпитаност, инатене, лошо държание

Въпрос № 66

Публикувано на 07.11.2014, 13:54 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте Д-р Стоилов,имам дъщеря на 5 години с която имам проблеми с поведението напоследък.Винаги е била по отворено дете в смисъл лесни запознанства много лъ4езарна и усмихната,но и доста палава бързо проходи но късно проговори около 2 годишна възраст.Винаги е била ината и винаги остстоява своето.Първата година в градината беше добре но когато стана втора група всеки ден имаше оплаквания от у4ителката, не слушала не спяла лошо държание беше ме излъгала на няколко пъти 4е госпожата и дърпа ухото при което аз говоря с у4ителката и ми казва 4е няма нищо такова и в последствие разбирам 4е е измислица и т.н. да така беше и у дома отговаря ми на мен на баща си на баба си на вси4ки.Правя забележки а тя ми вика не и няма за вси4ко .Прибири си игра4ките-не няма седни нормално на масата-няма и така агресивно го казва а какви неща говори аз решавам да я накажа защото ве4е нямам друг изход с караници и молитви , а тя ми казва ти затова ли си ми майка да ме наказваш и аз съм в безизходица всъщност винаги съм се старала да и обеснявам вси4ко незнам от къде и идват такива слова .Реших лятото да я оставя у дома да не е на градина и така изведнъж тази агресия из4езна много ме слушаше и така до запо4ването на 3 група вси4ки много я хвалеха 4е имало коренна промяна до скоро до когато пак запо4наха оплакванията не слушала когато имали урок занимавала се с други неща неможели да я накажат всъщност аз съм забелязала 4е е станала много разконцентрирана .Казавали и вдигни си ръцете горе я тя ги сваляла ,тоест не подлежи на контрол.Когато разговарях с нея тя ми казва не искам да слушам от кога само за това говориш аз се извиних на госпожата а тя ми казва 4е не иска да ме слуша.Когато разговарях с госпожата и тя ми казва 4е прекалено много внимание съм и обръщала и 4е тя се възползвала от мен.И така ве4е незнам дали детето ли ми е проблема или госпожата всъщност много се радвам 4е тя е разбрала грешката си и се е извинила а у4ителката според мен не е трябвало така да отговаря а може би да каже раздвам се 4е си разбрала грешката си и това нека да не се повтаря ,но винаги у4ителите толелират едни а други не.Така незнам дали ще разберете проблема от това което написах всъщност дъщеря ми сега е като едно невъзпитано и необуздано дете ,което неиска да ме 4уе аз и обеснявам тя не иска да ме разбере и продължава защо ,аз не я възпитавам така .Неискам да я командвам,тя е отделна ли4ност и също има право да изрази себе си,но с вси4ки опити ве4е запо4вам да налагам моето а неискам по този на4ин да подхождам към нея.Може би има някъкав проблем но как да разбера какъв е и как да говоря с нея 4е да ме 4уе и с добро и с лошо пак не става

 

Отговор:

 

Здравейте,

Не разбрах от описанието Ви, къде всъщност е бащата на дъщеря Ви- не като местоположение, а като фигура, която трябва да бъде проводник на закона и съответно на правилата, както в детската градина, така и у дома.

Би било добре да се консултирате с детски психолог, за да се изгради хипотеза за случващото се, и на тази база, стратегия за действие. Ако бащата или друг, който изпълнява бащини функции, живее с Вас, то тогава се позовете на правилата, които той е определил у дома. Добре е редовно да се срещате с учителите и своевременно да се информирате за случващото се.

Когато дъщеря Ви вижда и чува, че бащата зачита и съответно прилага правилата на съответното заведение (т.е. че това не е приумица на лелките, учителите, родителя, а е един символен ред в, който участват всички), на детето не му остава нищо друго, освен по пътя на подражанието да започне да спазва тези правила, разбира се, след известно негодувание.

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment