Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Лошо държание, нагрубяване, крясъци

Въпрос № 67

Публикувано на 12.09.2014, 06:59 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте!Имам трудности при възпитанието на дететоТя е на 7год и се държи много лошо с мен Постоянно отговаря когато не стане на нейното блъска врати хвърля предмети крещи като луда!Аз по принцип съм спокоен човек но тя ме изкарва извън нерви!Говоря с нея обеснявам кое е добро наказвам когато се наложи–това вече стана ежедневие–Лишавам я от гледането на детски ползването на компютър купуването на лакомства все любими нейни неща за да разбере че не трябва да се държи лошо с мен но ефект -НЯМА съгласна е с наказанието но да става на нейнотоСлучва се да я напляскам тогова и тя започва да ме удря скуби и дере даже и на обществени места не се притеснява да ми отговаря и удря И на баща си отговаря но с него не смее да се държи по този начин Веднъж се разплаках за да види че на мама и е мъчно че се държи така а тя отговори:Реви си кво ми пука!Нито с бой постигнах нещо нито с разговори и с добро Държа да отбележа че и не страда от липса на внимание -играя с нея на нейните игри четем книги рисуваме апликираме и в момента в който и омръзне започва да прави неща които знае че ме дразнят на въпросът защо отговаря скучно ми е Излизаме на разходки по детските площадки няма проблем в общуването с други деца и накрая като се преберем в къщи пак старата песен -лигавене викове крясъци шамари наказания и се въртим в омагьосън кръг Ще съм благодарна ако чуя и вашето мнение

 

Отговор:

 

Здравейте,

Това, което би поставило нещата в семейството Ви по местата си, носи името „баща“.

Бащата не е този, който просто дава „биологичен материал“, необходим за зачеване на детето. Той не е и просто изхранващият семейството. Бащата най- вече е онзи, който успява да направи от няколко човека, свързани по биологични и социални принципи, хомогенна единица, наречена семейство. Като такъв, той има задачата да защитава цялото си семейство, както от външни, така и от вътрешни посегателства и това се отнася с особена сила за Вас, като майка.

Иначе казано, в началото бащата има за задача да опази съпругата си от агресивните пориви на наследника- тези разрушителни тенденции са типични и характерни за възрастта, в която е дъщеря Ви, но това не значи, че разбирайки ги, трябва да оставаме безмълвни или бездействени. След, като детето навлезе в пубертета, пък ролята на бащата е да го запази от прекомерната тревожност на майката.

С две думи- настоявайте съпруга Ви да въведе ясни правила и ред у дома и навън, които всички да спазвате, а той да бди за тяхното спазване, и същевременно изискайте да бъдете защитена. Ако смятате, че въпреки тези насоки, все още има неща, които Ви тревожат, потърсете подкрепата на детски психолог: със сигурност няма да Ви навреди, а една консултация сега би могла да спести множество проблеми в бъдеще.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment