Трудно приемане на критика

Въпрос № 26

Публикувано на 25.10.2011, 00:21:40 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, д-р Стоилов, синът ми е на 10 г., спортува, но има проблем, трудно приема критиките, когато му се скарат или направят забележка, вместо да направи нещата както трябва, той започва да се сърди и отпуска. Предварително благодаря за съвета Ви, като детски психолог.

 

Отговор:

 

Здравейте,

знаете, че децата не заучават дадено поведение от нищото. Най- често те подражават на модел, който някъде са наблюдавали, или пък е бил прилаган спрямо тях самите.

Трудно е така, от разстояние да отгатна какво стои зад един подобен модел, но е възможно да става дума за един мегаломанен, свръх- идеализиран „Аз“, който не търпи критика и заради фантазията, че тя може да го разруши или най- малкото да му навреди сериозно.

Колкото до сърденето- това е един от най- често използваните методи за манипулация: “ Добре, ти искаш от мен да направя това или онова, аз пък в такъв случай ще те лиша от любовта си…“.

Отпускането е обратната страна на монетата- изискването да се „стегне“. По същество това е активна позиция: много често се наблюдава активна пасивност или наопаки (както е при сина Ви) пасивна активност. Въпроса е как тази (пасивна) активност да се насочи към един друг, социално желан начин за удовлетворяване.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment