Обяснение към детето при развод

Въпрос № 19

Публикувано на 22.05.2010, 11:56:43 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Дъщеря ми е на четири години, а с баща й се разделихме преди шест месеца. Напоследък започна да пита за него и да плаче – „Никога ли няма да се върне?“ „Защо вече не живее с нас?“. Бих искала да й кажа истината, но се опасявам, че е много малка да я разбере. Какво да му обясня на детето, че да не страда излишно?

 

Отговор:

 

Здравейте,

ситуацията е доста мъчителна както за вас, така и за дъщеря Ви. След, като раздялата Ви вече е факт е безсмислено да подменяме истината с нещо, което за нас е по- „щадящо“ или „разбираемо“. Както неведнъж съм споменавал- децата имат право на собствената си история.

Поради тази причина помислете, кои са адекватните думи, които да я подпомогнат във въпросите, които напират.

Погледнете статията, която съм подготвил в раздел „Статии“, озаглавена

Разводът и последиците му върху децата“ , където част от нещата, които трябва да свършим са:

„…На  първо място това е взаимният ангажимент да не дискредитираме и оплюваме доскорошния си партньор пред детето. Кой е бил „по-виновен” за несполуката в брака или кой какво е направил са неща, които са предмет на разговор само между партньорите и размахвайки пред детето „мръсното бельо“, рискуваме не само да го шокираме, но и да направим така, че тотално да загуби доверие и авторитет към възрастните.

Следва договорката да не настройваме детето негативно към другия, както и да не му поставяме непосилната (и абсурдна) задача да заема нечия страна или да предпочита единия за сметка на другия родител или роднини…“

Ако нещата не потръгнат, задължително се консултирайте с детски психолог.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment