Нервност и тръшкане

Въпрос № 77

Публикувано на 17.12.2014, 14:49 ч.

Въпросът е публикуван без никакво редактиране и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравей те!Ние сме на 2 години преди една седмица ни поставиха последната ваксина и от тогава детето е страшно изнервено.За всичко плаче,подчти постоянно чувам от нея „НЕ и Няма“.Вечер не иска да заспива,прескача и обедния сън.Отказва да я къпем а тя много обича водата и винаги с удоволствие се е къпела.Малко по -активна е от преди.Възможно ли е тъйкато я държахме за да и сложат ваксината и тя изпадна в истерия да е от това.Досега винаги е била кротка.Изказва си нуждите с думички.Но сега има коренна промяна в нея.Възможно ли е да е така наречения бебещки пубертет.Или това че и позволяваме подчти всичко е причина за нервни изблици и тръшкане.Благодаря!

 

Отговор:

 

Здравейте,
не мисля, че това, че сте я държали за ръката докато я ваксинират е причината за нейното поведение като цяло. Разбира се, това би могло да е катализирало отдавна работещи процеси (понеже сте били съпричастни на лекаря в момент, когато и е причинявал болка), но основната причина за нервни изблици и тръшкане, според мен, трябва да се търси в това, че и „позволявате“ почти всичко, както самата Вие казвате. Дали когато казва Не и Няма, Вашето дете не изисква от Вас също да въведете забрани?

Когато на детето му е позволено всичко, това което остава забранено и недостижимо, е неговото желание. Колкото и парадоксално да изглежда на пръв поглед, за да съществува желание, трябва да има някаква липса и когато няма липса, няма истинско желание. Да не позволяваме пространство на желанието на детето означава да задоволяваме всички негови желания, веднага и винаги, или с други думи, да не оставяме място на липсата да се появи.

Ролята на липсата за развитието на детето и адаптацията му към реалността, която не е идеална, и в която не винаги и не всичко е възможно, е от изключителна важност. Едва след като такава неидеална реалност е разбрана от детето, идва и истинското желание, в чието осъществяване често детето участва с радост и това му носи удовлетвореност, както и чувство на благодарност. Обратното, когато няма усетена липса и всички желания на детето се задоволяват винаги и веднага, у детето няма автентично преживяване, още по- малко има удовлетвореност и благодарност.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment