Нервност и крясъци

Въпрос № 79

Публикувано на 07.01.2015, 16:25 ч.

Въпросът е публикуван без никакво редактиране и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

здравеите имам дъщеря на 2г и 1 м проблема е че е?много нервно дете постоянно крешти вика по цял ден и много трудно я овладявам но и не говори казва само мама баба и дядо друго ништо даите ми съвет благодаря ви предварително.

 

Отговор:

 

Здравейте,

тъй като не сте пояснила дали дъщеря Ви ходи на детска градина, както и дали има субект, изпълняващ бащинските ангажименти към детето, ще се Ви насоча към два примерни свои отговора на подобни запитвания:

  1. „Ако в представянето на детската ясла сте обяснили, че там е едно чудесно място, че е много весело, има деца, игри, интересни забавления и нови приятели, вероятно несъзнавано сте я подвели. Защото, всяка една социална група си има своите вътрешни правила, ограничения и позиции, които не са в желанието на детето. Замислете се, детето Ви, вече не е абсолютният властелин на околното (домашно, например) внимание, трябва да дели любовта на учителките с много други деца, тези други деца са в непрекъсната конкурентост по отношение на вниманието, йерархията и личното пространство. Т.е. начина, по който е описана яслата, може да е тотално в противоречие на вътрешните усещания, породени от реалността. Твърде вероятно е, поради тези или подобни особености, дъщеря Ви да се държи като аутсайдер и да не може да се впише адекватно в средата извън дома“. Много често това е една от основните причини за стряскащото поведение на децата, сблъсъкът на фантазията за това, което предстои и неговите реални измерения.
  2. Това, което би регулирало нещата в семейството Ви, носи името „баща“. Бащата не е този, който просто дава „биологичен материал“, необходим за зачеване на детето. Той не е и просто, изхранващият семейството. Бащата е най- вече е онзи, който успява да направи от няколко човека, свързани по биологични и социални принципи хомогенна единица, наречена семейство. Като такъв, той има задачата да защитава цялото си семейство, както от външни, така и от вътрешни посегателства и това се отнася с особена сила за Вас, като майка. Иначе казано, в началото той има за задача да опази съпругата си от агресивните пориви на наследника- тези разрушителни тенденции са типични и характерни за възрастта, но това не значи, че разбирайки ги, трябва да оставаме безмълвни или бездействени. След, като детето навлезе в пубертета, пък ролята на бащата е да го запази от прекомерната тревожност на майката. С две думи, настоявайте съпруга Ви да въведе ясни правила и ред у дома и навън, които всички да спазват, а той да бди за тяхното спазване, и същевременно изискайте да бъдете защитена.“

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

 

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment