Буйност и агресивност

Въпрос № 80

Публикувано на 13.01.2015, 23:57:20 ч.

Въпросът е публикуван без никакво редактиране и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте! Имам син на 9години! Нашият проблем с него е, че е много буен и агресивен към своите съученици! Понякога отказва да си пише домашните! Но най-много ме притеснява агресията му! Пробвали сме с наказания, с разговори, с лишаване от любими игри или компютър но резултатът е временен!

 

Отговор:

 

Здравейте,

Ситуацията, която описвате е коментирана многократно тук, така че ще се опитам да обобщя вече писаното по повод на подобна симптоматика. Най- вероятно случващото се е провокирано от сблъсъка на фантазма с реалността, което по някога е особено травматично за детето. Също така е добре да се разбере дали има ясни правила у дома, както и кой съблюдава за тяхното спазване и тук ролята на бащата е особено важна.

Ако в представянето на училището и учебния процес сте обяснили, че там е едно чудесно място, че е много весело, има деца, игри, интересни забавления и нови приятели, вероятно несъзнавано сте го подвели. Защото, всяка една социална група си има своите вътрешни правила, ограничения и позиции, които не са в желанието на детето. Там синът Ви вече не е абсолютният властелин на околното внимание, както често може да се чувства у дома например и трябва да дели любовта на учителите с много други деца. Тези други деца са в непрекъсната конкурентост по отношение на вниманието, йерархията и личното пространство- т.е. начина, по който е описано училището, може да е тотално противоречив на вътрешните усещания, породени от реалността. Твърде вероятно е, поради тези или подобни особености, синът Ви да се държи агресивно и провокативно и да не може да се впише адекватно в средата извън дома.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

 

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment