Бие се в училище

Въпрос № 81

Публикувано на 29.01.2015, 12:50 ч.

Въпросът е публикуван без никакво редактиране и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Казвам се … сина ми е на 15години и е агресивен днес в училище се е бил с едно дете учителката казва че в последно време се е променил и ме посаветва да поискам савет от психолог трябва ли да пие някакви лекарства

Отговор:

Здравейте,

Често в тази трудна възраст момчетата са по- агресивни по между си и за съжаление понякога преминават към физическа форма на изразяване на агресивните си импулси. В съответните граници това е естествено за момчетата, особено пък в пубертета, въпреки че в тази възраст се очаква юношата да изразява естествената си агресия вече вербално, чрез думите. Агресивните импулси са нормални за тази възраст, и едва когато преминат от словесни нападки към физически такива можем да ги определим като насилие и основателно да имаме повод за притеснение, особено ако това е повтарящо се поведение. Добре е да се потърси първопричината на случващото се, както и да се разбере защо това заявяване, и може би отстояване на позиция пред връстниците, трябва да става именно по този начин. Защо това не се случва чрез слово, или какво представлява това поведение за сина Ви (да се бие), са въпроси, чиито отговори е важно да се намерят.

Смислено е да се спазват, или пък да се въведат, ако липсват, някакви рамки на поведение, а не юношата да бъде третиран като общественоопасен индивид нуждаещ се от медикаментозно лечение на агресивните си импулси. На първо място обаче той трябва да бъде разбран. За това понякога е необходимо той да има възможност да поговори със специалист или с безпристрастен и уважаван от него възрастен, а не родител, тъй като често нещо в семейството е първопричината за трудностите.

Предложете на сина си да се срещне с психолог, с когото да поговори за проблемите си, но в никакъв случай не го притискайте: бъдете ясна с него, че е това е много важно и ще му помогне, но само с неговото съгласие.

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

 

 

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment