Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Някои емоционални трудности, споделени от жени с репродуктивни проблеми

Затрудненията, свързани с репродукцията, се откриват при огромна част (варираща около 10% ) от двойките в световен мащаб. Световната здравна организация определя жената като имаща репродуктивни трудности, когато среща невъзможност

Прочети още

Как да предпазим себе си и другите и да намалим риска от заразяване с коронавирус

Препоръки на СЗО (световната здравна организация) и МЗ (Министерство на Здравеопазването) за предпазване от заразяване.

Прочети още

Да се превърнеш в майка

Всяка промяна изисква да се откажем от нещо, да загубим нещо, за да получим нещо друго; да преживяваме амбивалетни чувства на тъга, траур, гняв и разочарование от загубата на нещо значимо до този момент, от една страна, и радостта, вълнението от очакването да получим...

Прочети още

За опасните детски игри

Едно мое интервю за Канал 3, където обсъждаме опасностите, които крие безконтролното блуждаене из интернет, както и придобилата напоследък печална слава игра "Син кит".

Прочети още

За основите на емоционалния свят на детето

Факт е, че рожбата ни се нуждае от здраво и устойчиво гнездо, за да расте уверено и да има волно детство - грижа, която понякога се оказва далеч по-сложна от набавянето на материалното и грижата за физическото здраве.

Прочети още

„Форум бременност и детско здраве“

Лекторите, с които работи Puls.bg, са изявени специалисти в своята област, а форумът е успешна формула за намаляване на дистанцията между медицинските специалисти и семействата, здравната система и пациентите.

Прочети още

Какви приказки да четем на децата си преди сън?

Нека не забравяме най- важното: приказките са метафора на живота, представяща неговите правила по разбираем за малчугана начин, а той понякога има и по- различен облик от този с, който ни се иска децата ни да се срещат, но въпреки това, неминуемо ще опознаят...

Прочети още

Агресивността не е насилие

Колкото и странно да ви звучи, без агресия не бихме могли да съществуваме, защото няма да успяваме да се защитим, няма да се развиваме адекватно и няма да можем да се отделим , като самостоятелни субекти.

Прочети още

Самоубийства при юношите – отчаян вик за помощ

Не успявайки да получи живота, който желае, младежът предприема действие, което прилича на желание за смърт, но всъщност е стремеж за промяна на текущата ситуация, възприемана, като смъртоносна.

Прочети още

Юношеският бунт и провокациите към възрастните

Юношеството на нашите наследници възкресява онези трудности, които самите ние не сме успели да разрешим успешно в миналото си и именно заради това сме толкова чувствителни (и настоятелни) в желанието си да удържим настоящето статукво.

Прочети още

Вредят ли компютрите и телевизията на психичното развитие при децата?

Малчуганите учат най-ефективно при взаимодействието си с други хора, затова връзката родител- дете е от решаващо значение за социалната адекватност и кумуникативност, но с телевизията, тази връзка е дълбоко засегната поради намаленото, фрагментирано и непълноценно прекарано време.

Прочети още

Вредят ли екраните на малките деца?

„Времето пред компютъра може да бъде време, което да се прекара с родителите. Детето учи по-добре от контакта със себеподобните, отколкото с устройство, което му дава двуизмерен образ”.

Прочети още

Авторитетът – градивният материал в основата на семейството

Най-тежко липсата на авторитет проличава, когато децата постепенно се превърнат в тийнейджъри. Ако до този момент е било възможно (макар и крайно неправилно) да говорим „на“ тях, се налага спешно да започнем да говорим „с“ тях.

Прочети още

Възпитанието не е подкупване или авторитаризъм!

Авторитетът, изграден върху не-подкупването, всъщност е истински работещият възпитателен модел. Именно той е в основата на възпитанието, което юношата ще приеме и в последствие ще приложи в собствения си живот!

Прочети още

Можем ли да предотвратим сълзите на малгучаните?

Едно мое интервю за Българско Национално Радио- Благоевград, където говорим за първия ден в детската градина и можем ли да предотвратим сълзите на малгучаните.

Прочети още

Липсата на думи за семейните проблеми е особено травмираща за детето

Много често родители ме питат, като детски психолог, кое би било по-добре за детето – да се разведат, когато има неразбирателство, или да останат заедно в името на детето си. Въпросът е абсурден от гледна точка на това, че ние няма как да бъдем...

Прочети още

Буйност, хиперактивност или нещо друго?

„Хиперактивни“ биват наричани почти всички деца, които са по-буйни, не успяват да задържат достатъчно дълго вниманието си върху учебния материал, изискват честа смяна на дейностите и, като цяло, са превъзбудени и в непрекъснато движение - както физическо, така и психично.

Прочети още

Децата имат право на собствената си история

Децата имат право, но и вътрешна необходимост да познават корените си. Не можем да лишим едно дете от идентичност, опитвайки се да скрием истината от него.

Прочети още