Провокация или реална зависимост- препоръка 28 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ЦИГАРИ, АЛКОХОЛ, МАРИХУАНА, СИЛНА МУЗИКА, „ЛОШИ ПРИЯТЕЛИ“… ЧУДИТЕ СЕ КОГА ДЕТЕТО ВИ Е ПОЕЛО ПО ЛОШИЯ ПЪТ И КАК МОЖЕТЕ ДА ГО СПРЕТЕ? ОПАСЯВАТЕ СЕ ДАЛИ НЕ СТЕ ЗАКЪСНЕЛИ ФАТАЛНО? СПОКОЙНО! ВЕРОЯТНО СТАВА ДУМА ЗА ПРОВОКАЦИЯ, А НЕ ЗА РЕАЛНА ЗАВИСИМОСТ…

 

 

Всеки родител на тийнейджър, рано или късно се оказва изправен пред разрешаването на проблема: „Как, кога и защо детето ни е тръгнало по „наклонената плоскост“. Ами сега- какво да се направи???“. Започват трескаво главоблъскане, необмислени решения, тежки думи, обилно гарнирани с перманентна тревога и усещане  за провал.

Всъщност, ситуацията не е чак толкова ужасна: цигарите, алкохола, че дори и „леките“ наркотици, най- често са опити за инициация, а не толкова- реално пристрастяване и зависимост, както се опасяваме родителите. В обичайния случай, това е натрупване на опит- преминаване през определени етапи от юношеството, където, ако нещата в семейството са се развивали нормално, младежът проверява, но не се застоява.

 

Родители, ако провокативното поведение на младежът или девойката Ви притеснява, огледайте внимателно ситуацията, поговорете с партньора си, консултирайте се с психолог (ако смятате, че нещата са твърде обезпокоителни) и едва тогава действайте: необмислените думи и импулсивните постъпки могат да „фиксират“, като проблем, обичайно, преходно състояние.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment