Компютъра управлява детето Ви, не обратното -препоръка 27 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ОТДАВНА, ТЕХНОЛОГИИТЕ УПРАВЛЯВАТ ХОРАТА, ВМЕСТО ДА НИ СЛУЖАТ (КАКВОТО Е ТЯХНОТО ПЪРВОНАЧАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ), А НИЕ, ДОБРОВОЛНО СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ТЕХНИ РОБИ. С ОСОБЕНА СИЛА ТОВА ВАЖИ ЗА ДЕЦАТА НИ.

 

Не сте съгласни? Мислите, че преувеличавам? Опитайте сега, в този момент да вземете таблета или телефона от ръцете на сина си, или просто изключете телевизора на дъщеря си. Ужас, а? Знаете ли защо се е стигнало до тук? Защото, вместо да обърнем внимание на децата си, предпочитаме да се занимаем със себе си, докато някой друг ги „гледа“ или „бави“… Най- лесното решение е да пъхнем в ръцете им някоя електронна залъгалка (същата, като тази, в нашите ръце) и да не се мъчим с родителство и възпитание. Естествена реакция е децата ни да бъдат изключително зависими от този сурогат на внимание и грижа а всеки, наш опит да им го отнемем, да бъде посрещан с особена враждебност.

 

Родители, ограничете до максимум ИЗЛИШНИЯТ контакт на децата си с компютър, телефон или таблет- те са беззащитни срещу скритата им вреда . Заместете тези занимания с личен контакт, съвместно преживяване, разкажете интересна история или приказка.

Словото развива креативността, а сдъвканият и изплют екранен образ подкрепят консуматорското мислене.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment