Личният пример е единственото, което децата възприемат- препоръка 15 от поредицата „През погледа на детски психолог“

„НЕ МЕ ГЛЕДАЙ, КАКВО ВЪРША- СЛУШАЙ, КАКВО ТИ ГОВОРЯ!“ Е НАГЛАСА, КОЯТО, РАЗБИРА СЕ- НЕ РАБОТИ.

ДЕЦАТА ЩЕ ВЪЗПРИЕМАТ ОТ ВАС ТОЧНО ТОВА, КОЕТО ВИЖДАТ, ЧЕ ПРАВИТЕ. ДУМИ, БЕЗ ЛИЧЕН ПРИМЕР, СА ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА.

 

Онова в, което ще се превърнат децата, прилича много на взаимодействието между пластелин и формичка: пластелинът ще приеме изцяло очертанията на формата, до която е притиснат. Абсолютно същото се случва при взаимодействието между детето и родителите.

Ако искате наследниците Ви да притежават определени качества, то направете така, че те да ги припознаят у Вас; ако се опасявате да не тръгнат по „лош път“, то започнете да се борите първо със собствените си пороци.

Децата изграждат себе си по пътя на подражанието: не е реалистично да очаквате, че може да ги възпитавате само, като им казвате кое е правилно и кое- не. Нужен е личен пример.

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment