Често, децата не разбират, че вършат пакост- препоръка 6 от поредицата „През погледа на детски психолог“

ДЕЦАТА ИМАТ НУЖДА ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ- ПО ТОЗИ НАЧИН ТЕ ТВОРЯТ.

МНОГО ЧЕСТО, УЛИСАНИ В ИГРАТА, ТЕ НЕ СИ ДАВАТ СМЕТКА, ЧЕ ЧУПЯТ, ЦАПАТ, ПОВРЕЖДАТ ИЛИ УНИЩОЖАВАТ.

Типичният начин за научаване при децата е играта.

Ако, ние- възрастните, на базата на своя опит, познания и възможност да оперираме с абстрактни понятия, можем да си дадем сметка за ефекта, който би произвел, нашето действие, то децата нямат тази опция. За тях водеща е максимата „ако на мен ми е приятно- следователно и другите изпитват същото“.

Не ограничавайте децата си да творят. Ограничете възможностите да разрушат това, което е ценно за Вас!

Мислете поне няколко крачки пред детето: вместо да се чудите как да накажете малкия палавник за това, че е съсипал скъпа вещ, направете така, че тази вещ да е извън обсега на творческото му любопитство. По този начин и Вие ще сте спокойни и детето ще може да обогатява познанията си за света .

 

Проверено лично от позицията ми на родител и детски психолог.

Валентин Стоилов

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment