Как пубертета променя тялото на момичето?

 

Промените започват с развитие на гърдите. Началото  се поставя с изпъкване на гръдното зърно, последвано от уголемяване на гърдите и увеличаване обема на гръдна­та жлеза. Окосмяването в областта на пубиса се появя­ва няколко месеца по-късно, като предшества това на подмишниците.

Ето цифрите:

Уголемяване на гърдите: между 9 години и 13 години и девет месеца

Поява на окосмяване в областта на пубиса: между 9 и половина и 14 години

Растеж(среден темп на израстване):

През първата година на пубертета: 7,5 см

През втората година на пубертета: 5,5 см

Да добавим следните полезни бележки:

  • Развитието на гърдите (първата проява на пубер­тета) често е едностранно или асиметрично: това е напълно нормално явление.
  • Слабо, белезникаво течение (левкорея) от външните полови органи, е обичайно в момента, в кой­то се развиват малките и големи срамни устни.
  • Първата менструация се появява обикновено от 1 до 3 години след началото на пубертета. Освен това често се случва да има интервал от няколко месеца между първата и втората менструация. И най-сетне, не е изключено първата менструация да закъснее сери­озно, без това да представлява някаква аномалия.

Текстът е откъс от книгата на Патрик Деларош „Проблемите на юношеството?“, издадена от Център за психосоциална подкрепа и Българско пространство за психоанализа.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment