Какво се случва в тялото на юношите през пубертета?

 

Ако не ни е известно точно какво отключва пубер­тета, то все пак се знае как се случва той. В определен момент половите жлези отново вливат хормони (мъж­ки или женски) в кръвта. Тези хормони ще предизвикат увеличение на размера на тестисите и на половия член, както и появяване на окосмяване на пубиса при момчето, а при момичето най-напред се наблюдава увеличаване на обема на гърдите, след което следва окосмяването.

Това вливане на хормони в кръвта е следствие на истинска каскадна реакция. Всъщност, ако тестику­лите и яйчникът започват да действат, то е защото самите те са получили хормони от друга, много важна жлеза, наречена хипофиза. Хипофизата (разположена в основата на мозъка) е основна жлеза, защото управлява всички останали жлези (и не само половите, понеже в пубертета се намесва и жлезата, разположена над бъбреците). Но хипофизата също така секретира и хор­мона на растежа, този, който позволява израстването. Впрочем, между всичките тези хормони съществува взаимна връзка. Например в малки дози половите хормони стимулират растежа, а в големи го намаляват.

Но, хипофизата е във връзка и с нервните центрове, които на свой ред я управляват. Следователно точно мозъкът направлява цялата тази сложна организация. Без да притежаваме формалното доказателство, можем все пак да допуснем, че при човека мозъкът се на­месва в пубертета и е доказано, че той има отношение към растежа. Докато при гълъбите например е уста­новено, че самото виждане на себеподобната птица от другия пол е достатъчно за да отприщи съзряването на гонадата (половата жлеза). Впрочем, центровете на зрението са свързани с епифизата, която на свой ред е във връзка с хипофизата.

Текстът е откъс от книгата на Патрик Деларош „Проблемите на юношеството?“, издадена от Център за психосоциална подкрепа и Българско пространство за психоанализа.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment