Тийнейджъра се бие в училище

Въпрос № 57

Публикувано на 29.01.2015, 12:50 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Сина ми е на 15години и е агресивен днес в училище се е бил с едно дете учителката казва че в последно време се е променил и ме посаветва да поискам савет от психолог трябва ли да пие някакви лекарства?

 

Отговор:

Здравейте,

а, какво очаквате да прави, Вие или учителката от един юноша на 15 години? Може би да бродира или да бъде сериозно изкушен от гоблените? 😉 😉 😉

Бъдете спокойна, това да се заявява, пък било, понякога и чрез юмруците си, е нещо естествено (в съответните граници!!!) за момчетата, особено пък в пубертета.

Да, въпроси, като, защо това заявяване става именно по този начин, а не чрез слово, или какво представлява този симптом за него (да се бие), е важно да намерят своите отговори, но те са у сина Ви, а не у Вас, като негова майка.

Смисленото е да се спазват (или пък да се въведат, ако липсват) някакви рамки на това поведение (къде, защо, с кого и пр.), а не просто да бъде потиснато (не искате да бият него, нали) и да бъде адекватно чут, вместо да не бъде третиран като общественоопасен индивид, нуждаещ се от медикаментозно лечение на агресивните си импулси.

Предложете на сина си да се видим в кабинета ми, за да помислим каква е причината за подобно поведение и дали няма друга алтернатива на юмруците.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment