Синът ми обратен ли е?

Въпрос № 3

Публикувано на 12.07.2009, 17:40:11 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

здравеите Въпроса ми е следния.Синът ми е на 7год.вчера е ходил при моя приятелка да играе със синът и.Неиният съпруг ги е заварил голи готови да правят секс.Защо се получава така синът ми обратен ли е?

 

Отговор:

 

Здравейте,

едва ли синът Ви е „обратен“ , понеже е участвал в сексуални игри с друго момче.
По скоро става въпрос за любопитство, сравняване и въобще търсене на отговора „какво е да си момче и аз като другите момчета ли съм?“.Много често децата на тази възраст играят на „Чичо доктор“ и проявяват интерес както към анатомичните особености на противоположният пол, така и към тези на собствения.

При всяко положение е добре бащата да се намеси, да даде необходимите думи и да наложи нужните граници, вместо да се дава вид, че нищо не се е случило или пък напротив- да се реагира прекалено остро.

Разговор, който да даде отговор на въпросите, свързани с половите различия и особености, както поставяне на граници на „изследователския“ интерес биха имали нужното „ограмотяващо“, но същевременно и възпиращо въздействие върху момчето.

За съжаление лесно достъпната порнографска литература, филми, интернет сайтове, правят сексуалното възпитание все по-сложна и трудна задача и поставят на изпитание както нашата готовност да обясним сексуалното, така и готовността на децата ни да разберат това, което се опитваме да им вменим като морал или ценностна система.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment