Промяна в поведението, след поява на брат

Въпрос № 48

Публикувано на 02.05.2014, 17:56 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,
извинявам се, за безпокойствието,но искам да Ви помоля за съвет.
Имам момче на 4 г. 6 м., и бебе на 7 месеца, направи ми впечатление,че откакто се роди бебето голямия ми син плаче за абсолютно всичко-викайки силно, в някой случай дори без видима причина(поне за нас), дори в детската градина ни обърнаха специално внимание.Започна да спи неспокойно и плаче дори на сън. С баща му по никакъв начин не го пренебрегваме, гушкаме го,постоянно му казваме ,че го обичаме, говорим с него , купуваме му неща( в границите на нормалното)обясняваме му,че не е хубаво да плаче за всичко,дори спи при нас. Интересното е ,че много ми помага за бебето, пее му песнички,който знае, иска да си играе с него,целува го…!!! Въпросът ми е сигурно има някаква ревност и затова се държи по този начин(поне ние така си мислим), как може да му повлияем да бъде по-спокоен … !!! Моля Ви ,посъветваите ни, като детски психолог, какво да правим,явно някъде грешим,но не можем да разберем къде!!!
Благодаря Ви предварително!!!

 

Отговор:

 

Здравейте,

абсолютно сте прави в предположението си, че най- вероятно става дума за банална ревност на баткото.

И, не- синът Ви не пее песнички на бебето, защото много го обича, а защото иска да го държи на близо и под око. 😉

Въпросите, които го измъчват и съответно го тласкат към действие, са по посока на това, защо, ако сте го обичали, сте си родили още едно бебе: той не е ли бил достатъчен, за какво му е това братче, кого ще обичате повече, няма ли бебето да го измести от Вашите желания…  😉

Това, което правите е правилната посока: търпение, спокойствие, достатъчно думи и внимание.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment