Отказ от комуникация и самоизолиране

Въпрос № 46

Публикувано на 13.03.2014, 19:27 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, имам доста сериозен проблем със синът ми а той е следния: Преди 9 месеца родих, но с проблеми при раждането и ми се наложи да правя сериозна операция на гръбнака, възтановяването продължава и до момента, защото се получиха усложнения, та да си дойдем на думата за сина ми, от 1 месец насам поведението му е доста странно плаче в училище, проявява изблици на агресия, затворил се е в себе си, не иска да комуникира със съучениците си, и вкъщи е почти същия, опитва ме се с баща му да говорим с него, като приятели, но той казва, че всичко е наред и нищо не го тревожи

 

Отговор:

 

Здравейте,

напълно възможно е синът Ви да се притеснява за Вашето здравословно състояние, но да не намира думи с, които да опише тази своя тревога, поради, което и да отрича, когато го питате.

Не е изключено, обаче и да ревнува силно от братчето/ сестричето си, което фантазмено, държи отговорно, както за това, че е откраднало от него безусловната и безгранична любов на родителите му, така и, че е допринесло за здравословните проблеми на неговата любима мама

Симптомите, които описвате е важно да бъдат разбрани своевременно, защото в противен случай, те ще ни напомнят отново за себе си на един следващ етап.

Без да се срещна лично със сина Ви, не бих могъл да изградя смислена хипотеза за нещата, които ни демонстрира.

Препоръчвам Ви да потърсите консултация от детски психолог.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment