Момчето предпочита женски играчки

Въпрос № 6

Публикувано на 02.06.2011, 15:25:56 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Добър ден,докторе!Имам един въпрос относно сина ми,който е на пет години и половина.От около 3 годишна възраст забелязах,че има интерес само към играчки за момичета-кукли,русалки,аксесоари за момичета-фибички,диадеми.В детската градина играе само с момичета,като се прибере иска да гледа само филми с Барбита,принцеси и изобщо всякакви женски игри и играчки.Чаках от самосебеси да отшуми,но така и не се получава и вече започвам да се притеснявам. Посъветвайте ме като детски психолог, какво трябва да направя.

 

Отговор:

 

Здравейте,

децата на тази възраст откриват света основно по пътя на подражанието. Все още „закачането“ през думите не е устойчиво, макар и да е задължително като процес („…такива дрешки носят момиченцата…; или пък …Ето: сега имаш мъжка прическа- същата като на тате…“

Не зная каква е личната история на сина Ви, но подобно поведение в практиката си съм наблюдавал най- често при отсъстващ баща (и дори на мъжки фигури, като цяло) или при относително формално бащинство- реално бащата съществува, но се появява, колкото да остави средства, след което отново потъва в работата си, оставяйки детето на грижите на майката, бабата, гледачката…

Думите на майката често са недостатъчни за да посочат, назоват и отстояват кое е мъжко и кое- женско.

Адекватното родителство, съчетаващо в себе си партньорство, разпределение на ролите и признаване на авторитети, бързо би поставило нещата по местата им- както от гледна точка на идентификация със съответният пол, така и от инвестирането на този пол в желанието на детето.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment