Момичето слага играчки в гащите си

Въпрос № 8

Публикувано на 25.05.2013, 20:15 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте д-р Стоилов,
имам дъщеря на 4 години и 2 месеца, която никога не е посещавала детско заведение, а е гледана от детегледачка. Тя е доста будно и умно дете, изключително обичлива.
От известно време държанието и се промени. Най-напред няколко пъти я хващахме да си рови в гащите или да си слага играчки там. Когато я питаме какво прави тя казва, че нищо или гимнастика и, че никой не е го показал това.
След това започна да се държи невъзпитано. Отначало започна с това да отказва да направи това което я помолиш и се продължи с крещене и грубо държание първо с детегледачката, а после и с майка, а те не са давали повод според нас за такова държане.
Когато някой и каже, че и е обиден или я накаже нейната вина продължава 1 час и после всичко отначало.
Според вас, като детски психолог, на какво може да се държи това поведение?Какво трябва да направим?
Предварително благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

като че, в първото Ви изречение се съдържа и голяма част от отговорите на поставените въпроси: „…никога не е посещавала детско заведение, а е гледана от детегледачка. Тя е доста будно и умно дете, изключително обичлива…„.

Посещаването на детска градина и ясла със сигурност има повече плюсове, от колкото минуси. Социализацията, свикването с определени правила и норми, ограниченията, водят до това детето да се структурира и съответно, да пораства. Комуникацията у дома, с един (или основен) човек, без „заплахата“ от конкуренция с други деца, води до това детето да се чувства в доста привилегирована, „специална“ позиция, да бъде център на вниманието и желанието на възрастният, т.е. по никакъв начин да не успява да понесе известна доза неудовлетворение. Това „преяждане“ с внимание води именно до такива характерови особености, каквито демонстрира дъщеря Ви.

Колкото до бъркането в гащите и поставянето на играчки там, това е един добър въпрос, който се опитва все още да докара до словото, и чиито отговор в голяма степен ще изгради възприятието и отношението и към половете.

Въпросите биха могли да варират от „какво имат другите (момчетата) в гащите си, а аз нямам“, до „искам да играя с гениталиите си, понеже това ми е доставя удоволствие“.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment