Когато майката спи при сина си

 

Въпрос № 2

Публикувано на 12.08.2009, 21:37:04 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Много Ви благодаря г-н Стоилов, но от отговора Ви наистина не разбирам какво да направя.Опитваме се децата ни да са равнопоставени-дори големият има много повече привилегии от малките:направихме му собствена стая,за да има само свое пространство.Има собствен компютър и телевизор.Понякога аз спя в неговата стая, за да му покажа, че и той е важен за мен.Но уви!Просто не се получава.Не разбирам къде греша като родител? Трябва ли да посетя детски психолог?

 

Отговор:

 

Здравейте,

Не е редно да спите в стаята на сина си, защото у него ще възникнат въпроси като: „Аз обект ли съм на мама?“, или пък:“Кого мама обича повече- мен или татко?“.

„Важният човек“ в този конкретен етап, по този конкретен начин, за Вас, е съпругът Ви.

Ако демонстрирате този факт пред детето си, то ще има модел за подражание- неговият баща, защото ще си каже: „Аха-мама предпочита татко пред мен, значи той има(прави) нещо, което аз не зная.Тогава ще се уча от него!“.В противен случай спейки в леглото му, подхранвате излишно едипова ситуация, която и без това го измъчва.

Зная, че думите ми Ви звучат налудничаво, но това е самата истина.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment