Когато децата ни говорят за гаджета, целувки и секс

Въпрос № 7

Публикувано на 12.12.2011, 15:19:05 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте

д-р Стоилов имам едно много хубаво и сладко момиченце на пет години и половина!

Тази година е в предучилищна. Принципно нямам проблеми с нея, от бебе си е общителна, слънчева, с удоволствие ходеше на ясла и градина!

В един момент обаче започна да става, нервна да се тръшка и така нататъка, но този период премина с наказване с лишаване от някои неща и др. Вече е голяма и проблема който ме вълнува в момента е, че говори постоянно за гаджета и последното което ми изтърси че с е била целувала с едно момче в тоалетната, дори употребява и думата „секс“. С баща и( който е в чужбина) говорихме и последния път когато се прибра, поговори с нея и тя престана да се занимава тези неща!Казахме, че е малка за такива неща, че не трябва да я вълнуват в момента, че има по – важни неща примерно да учи буквите и цифрите, да ходи на танци и пияно, на английски!

За момент спря, но в нейната група има едно момиченце, което говори за тези неща и тя отново започна!

Говорих с майката на др. дете, но мисля че няма резултат. Мисля да я изместя от групата, говорих и с учителката и тя обеща да се справи с проблема, но на мен ми е притеснено и се дразня. Мисля, че вината е в другото дете и че моето му подражава…….. незнам. Освен това лятото с това дете бяха разделени и не с е виждаха на нея изобщо не и дойде на ум за такива глупости мислеше си за детски щуротии.

Другото което също ме притеснява е че си гризе ноктите до сега не съм предприемала нищо, но от детската градина е така.

Чудя се как да постъпя, да и се скарам ли за гаджетата, да я изместя ли и да я разделя с това дете и стова гризане на ноктите……

Мисля, че е и малко нервна, припряна, бърза.

 

 

Отговор:

 

 

Здравейте,

разговорите за гаджета, целувки, сексуална тематика, не е нещо, което трябва Ви притеснява, дори напротив- при определени условия това е част от нормалното съзряване на дъщеря Ви.

Инфантилната сексуалност е тема, разглеждана широко от много изследователи, разработвана в детайли от Фройд- именно той доказва съществуването на сексуален нагон в най-ранна детска възраст, т.е. в самата основата на живота.

Конкретно във Вашия случай може да се касае за проявления именно на такава инфантилна сексуалност, но по- вероятно е да става дума за провокация спрямо Вас и „перчене“ спрямо другите деца („Виж колко съм голяма- имам си гадже, целуваме се и знам едни много специални неща и думички…“). Когато дъщеря Ви подхване отново тематиката, съвсем спокойно я попитайте: „Аха, имаш си гадже? А за какво му е на човек да си има гадже? Какво правят гаджетата? Секс? А ти знаеш ли какво е да правиш секс? и т.н. „- т.е. старайте се да чуете, а не да казвате. Ако дъщеря Ви държи непременно да си има гадже, с което да „правят секс“, съпругът Ви трябва да забрани и да поясни, че има неща, които не са позволени за децата- разбира се, че дъщеря Ви не възнамерява сериозно да осъществи думите си, но словестната забрана от бащата, в случая е много важна.

Не е необходимо да местите дъщеря си от детската градина- на новото място ще чуе същите „глупости“, а може да научи и още по- интересни ;-))).

Не забравяйте, че децата научават много повече „покрай“ учебното заведение, от колкото, строго погледнато, в него. Това, разбира се не значи да абдикирате и да се правите, че нищо не сте чули. Ако използва нецензурни изрази или ругатни трябва да и забраните(съпруга Ви ,а не- Вие) да ги ползва на определени места: „Виж, аз не мога да те накарам да забравиш тези думички, но ти забранявам да ги използваш у дома и в детската градина. Трябва да знаеш, че ако ги кажеш на някое друго дете и родителите му се оплачат, можеш да си имаш неприятности…“. Инвестирайте активно бащиният образ, по- скоро през срама, от колкото през чувството за вина: „Ау, какво ли би казал баща ти ,ако чуе как една възпитана дама като теб, използва подобни нецензурни изрази???“.

По въпроса за гризането на ноктите, е добре да се срещна с дъщеря Ви, защото това може да бъде симптом от разнообразно естество.

 

Реплика към 13.12.2011, 13:38:29 ч.

 

Благодаря за бързия отговор Д-р Стоилов 🙂 и на мен ми се струва, че това е само „перчене“, снощи баща и се намеси, макар и по телефона………

Незнам какво са си говорили, на мен ми каза, че и е повишил тон и е забранил изобщо да се целува и да има гаджета и т.н и колко лош е бил( принципно той е спокойния и добрия в къщи,рядко се кара и много и угажда, а аз съм лошата и вечно се карам), но тя нежелае вече да говори на тази тема отиде си в нейната стая и се държеше така сякаш нищо не се е случило. А да и относно не цензурните изрази употребяваме ги от време на време, споменавам, че не е възпитано и че не и прилича и повече не ги чувам. Говорих днес отново с учителката, тя също е разговаряла с двете деца и смятам че за момента решихме проблема, ще видим…..

Благодаря за отговора за мен беше важно и успокояващо да чуя мнението и на специалист.

А относно гризането на нокти и аз смятам че ни трябва специалист в най – скоро време

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment