„Бебешки пубертет“ или трудно понасяне на ограничения?

Въпрос № 54

Публикувано на 17.12.2014, 14:49 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравей те!Ние сме на 2 години преди една седмица ни поставиха последната ваксина и от тогава детето е страшно изнервено.За всичко плаче,подчти постоянно чувам от нея „НЕ и Няма“.Вечер не иска да заспива,прескача и обедния сън.Отказва да я къпем а тя много обича водата и винаги с удоволствие се е къпела.Малко по -активна е от преди.Възможно ли е тъйкато я държахме за да и сложат ваксината и тя изпадна в истерия да е от това.Досега винаги е била кротка.Изказва си нуждите с думички.Но сега има коренна промяна в нея.Възможно ли е да е така наречения бебещки пубертет.Или това че и позволяваме подчти всичко е причина за нервни изблици и тръшкане.Благодаря!

 

Отговор:

 

Здравейте,

на две години сте, а вече можете да пишете?!? Чудесно! 😉

Не мисля факта, че сте я държали за ръката, докато я ваксинират е причината за нейното поведение, като цяло. Би могло да е катализирало отдавна работещи процеси (понеже сте били съпричастни на лекаря в момент, когато и е причинявал болка), но основно според мен е: „…Или това че и позволяваме подчти всичко е причина за нервни изблици и тръшкане…“.

Когато на детето му е позволено всичко това, което му е забранено е неговото желание, защото за да желаеш, трябва да имаш някаква липса: няма липса- няма желание.

А, да откраднем желанието на децата си, освен жестоко е и винаги обект на последваща репресия над родителите, осмелили се да им отнемат нещо толкова ценно. 😉

Погледнете статията, която съм подготвил на сходна тематика: Да забраняваме ли на децата си или да не им отказваме нищо?

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация с детски психолог, моля позвънете на телефон +359 876 515 1 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment