Неконтролируема ярост при продължително дразнение

Въпрос № 32

Публикувано на 10.05.2013, 08:53 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте синът ми е на 13г. много добър ученик е няма проблеми с общуването.Не проявява агресия с малки изключения но ме притеснява че когато се случи а се случва когато някои в продължение на дни го дразни му пада пердето и не вижда нищо пред себе си.Моля какво да направя за да не се случва това.

 

Отговор:

 

Здравейте,

по начина, който описвате ситуацията, аз не виждам проблем: напълно нормално е синът Ви да не реагира на всеки дразнител, но когато дразнителите минат известен праг, то и емоциите, които до този момент са се натрупвали, да се отприщят лавинообразно.

Дали пък, зад това поведение не стои друго нещо, което Ви притеснява: адекватна по време и насоченост реакция, ярост, която Ви плаши, липса на всякакви задръжки, когато е нервиран, или пък точно обратното на всичко това?

Какво мисли съпругът Ви за случващото се: вероятно е говорил със сина Ви, както и с Вас? Ако смятате, че има нещо, извънредно в поведението на младия господин, би било добре да се консултирате с детски психолог, вместо да очаквате нещата да се оправят от само себе си.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment