Детето си удря главата, когато е ядосано

Въпрос № 31

Публикувано на 18.04.2013, 14:07 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,
Синът ми е на година и 4 месеца, не посещава ясла. От няколко месеца започна да си удря главата всеки път, когато нещо не му хареса или когато се ядоса. Челото му е постоянно синьо. Пробвахме известно време да игнорираме това поведение, но нямаше ефект. Пробвах и с плесване по дупето и повишаване на тон, но и това не помага. Моля дайте съвет как да го накарам да спре ! Как да реагирам ?

 

Отговор:

 

Здравейте,

за съжаление, не бих могъл да отговоря на въпроса Ви, без да поговорим по- обстойно, преди това.

Подобно поведение, обикновено се наблюдава при деца, които имат проблем с понасянето дори на малки дози неудовлетворение- т.е. свикнали са да получават всичко тук и сега, и дори най- малките откази или невъзможности, ги докарват до състояние на неконтролируем, гневен изблик.

Проблема е доста по- сериозен, от колкото много родители предполагат: повечето се надяват с израстване, проблемът да отшуми, но всъщност той се задълбочава… и, ако в момента е поведенческа „странност“, то започвайки училище, може да се превърне в реална заплаха за неговата успеваемост.

Свържете се с детски психолог- ситуацията е много знакова и няма да се реши от само себе си или с времето.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment