Кой трябва да обясни на детето, че мама и тате се разделят?

Въпрос № 16

Публикувано на 30.10.2014, 09:41 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте г-н Стоилов,
Имам 6 годишен син, изключително умен и емоционален.От бебе за отглеждането му ми помагаше майка ми и той е изключително привързан към нея.От около половин година започна да има повече нужда от баща си, то е нормално.Баща му до сега не вземаше активно участие в отглеждането и дойде момента.Синът ми го обожава, въпреки че баща му се държи по строго с него.Проблемът е, че преди месец баща му ми съобщи, че ни напуска.Детето още не знае, предстой да му кажем, в момента от 10 дни знае, че баща му е в провинцията по работа и вече му е мъчно.Въпроса ми е как да му поднесем информацията.Другото което трябва да обясня е, че бащата си купува ново жилище и че има друга жена,която за момента не е обявил, но в някакъв момент ще се появи.Мисля, че не е добре при вижданията със сина ни да я показва поне за сега.Надявам се да сте ме разбрали правилно. И въпроса ми към Вас, като детски психолог е спешен.Благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

това, че бащата на детето Ви е решил да се раздели с Вас и да заживее с друг човек, по никакъв начин не би трябвало да означава, че се разделя и с детето си! В случая се разделят мъжът и жената, но майката и бащата няма причина да не продъжат да функционират като такива, спрямо детето си.

Бащата, казал ли е изрично, че освен от Вас, се отрича и от детето си??? Ако е така, то това изобщо не е Ваша работа да обяснявате на сина си: след като се взема такова крайно и „мъжко“ решение, то нека бъде така добър да му го обясни лично. Ако, обаче идеята е да се раздели с Вас, но да продължи да се грижи за сина си, то ситуацията е съвсем различна.

При всяко положение, съобщаването на това решение е дело на бащата.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment