Бащата отсъства често от дома, поради ангажименти

Въпрос № 15

Публикувано на 24.11.2013, 01:19 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,моят проблем е със синът ми!На 2 и половина е и е много жизнено,хиперактивно,палаво и нервно дете.Ходим на градина от скоро и доста трудно свиква до колкото го наблюдавам и от 5 месеца не вижда баща си казва че му липсва ,не сме разведени в чужбина е моля кажете ми как да постипя благодаря предварително…лека вечер…..

 

Отговор:

 

Здравейте,

Това, че съпруга Ви е в чужбина, не значи, че не трябва да се грижи за детето си и за Вас. Напротив! Физическото отсъствие на бащата, съвсем не означава, че той трябва да отсъства и от думите Ви, които обменяте със сина си.

Нормално е, когато бащата отсъства от семейството, детето да опитва да разрушава и да се противопоставя на всякакви граници, норми правила: един от основните структуриращи лостове липсва.

И все пак: ако се позовавате на бащата, когато трябва да вземете някакво решение или, когато той върши нещо нередно , би могло да се очаква, че постепенно този образ, дори дистантно, би могъл да упражнява своето социализиращо влияние.

Ако изпитвате затруднение да намерите верния път, консултирайте се с детски психолог: един разговор би могъл да предотврати планина от бъдещи затруднения.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment