Паника след наблюдавано клане на кокошка

Въпрос № 20

Публикувано на 09.12.2014, 14:08 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте, имам нужда от професионална помощ или поне така мисля аз, ще се радвам ако можете да ми помогнете.
Имам син който е на 5 год. от доста малък е страхлив най различни неща които отминаваха с времето с повече обяснения и игри.
Сега обаче е различно преди няколко седмици бяхме на село и там се изплаши от едни пилета / тоест видя дядо си как ги убива и много се изплаши и друг път е бил там когато се е случвало това но този път незнам какво му се стори толкова страшно/ След една – две седмици пък гледа на компютъра едно клипче пак за животни и пак беше голяма паника. Преди 3 дни си бяхме у дома и понеже живеем в малък град в къща имаме един съсед който отглежда кокошки, та точно когато малкия беше на прозореца и гледаше на съседа кокошките той хвана едната да я коли и тогава се започна големия ад , неискаше да излезе на вън постоянно плачеше, беше затъмнил цялата къща с щорите и ни караше на мълчим не искаше да слуша нищо само плачеше, явно е че много се уплашил, но според мен лошото е че сега неииска да говори за това постоянно повтаря че не го било страх но плаче за нищо, снощи телевизора беше увеличен на един филм /комедия/ и пак се разплака и излезе от стаята – каза че било много шумно. Не иска да разговаряме а виджам че положението никак не е розово, страх го е а не си признава и не иска да говори.Когато се случи нещо от което го дострашава при мен почва да плаче, а когато е там и тати се прави на велик да не би случайно някой да му се смее или и аз незнам незнам как да го обясня!
Стана много объркано надявам се да ме разберете и да ми дадете съвет!Има ли нужда детето ми от психолог или с времето и повече разговори доколко е възможно де всичко ще мине?
Забравих да спомена че по принцип ходи на детска градина но всяка вечер мрънка че там не е хубаво защото се спи, но след последния случай от преди три дни даже плака да ходи на градина /май просто не иска да стои в къщи/!

 

Отговор:

 

Здравейте,

неприятно е когато гледаме децата си да страдат от нещо, което не могат да назоват, а в допълнение и ние не можем да разберем и съответно- да облекчим.

Възможно е случката с кокошката да го е травмирала, но при положение, че това е наблюдавано и друг път, по- скоро друго е нещото, което е отключило тези страхове за, които говорите.

Желанието да се държи „мъжки“ 😉 пред баща си, всъщност е инициация, което само по себе си е добре, стига в определени моменти да може да изпуска адекватно напрежението, което се събира неминуемо.

Колкото до консултация с психолог- да, определено е добра идея. Със сигурност, няма да Ви навреди, а би могла да предотврати много бъдещи проблеми.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment