Продължителен запек при момче

Въпрос № 4

Публикувано на 20.05.2013, 18:12 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравеите Др.Стоилов!Имам син на 5г.и 10мес.От есента на миналата год. неможе да се изака по 7-10дни.Опитах почти всичко но този проблем продължава.Давам лактобацили с фибри сутрин и вачер,давам и дъвчащи бомбони за долния храносмилателен тракт и за изхождане ,слагах и сващички и стигнах накрая до рицин.Отсамосебеси обаче нищо.Ходиме и на детцка градина и ме навежда на мисълта дали нещо няма от там или от прекомерно стискане да не се наака там или в гащите да сме стигнали до това положение.Тои много стиска по принцип.Моля кажете какво да правя.Ходихме на лекар и ни казаха че нищо ни няма но това прдължава поне на вътрешните органи.

 

Отговор:

 

Здравейте,

след като докторите казват, че няма физиологична причина синът Ви да има затруднения с дефекацията, то е логично да предположим, че може би проблемът е другаде.

Разбирам притеснението Ви, като родител, но замисляли ли сте се, дали пък тези тревоги, това Ваше желание детето непременно да се изходи, не „затапва“ неговото желание за тоалетната? Знаете, че човешкият организъм е една перфектно функционираща система, която освен всичко има множество и успешни начини за саморегулация.

Препоръчвам Ви да се обърнете към детски психолог, с когото да поговорите както за тревогата си и ситуацията, която води до нея, така и да се опита дешифриране на тази енигма пред, която Ви поставя детето.

Не подминавайте този симптом с идеята, че детето ще „израсте“ проблема от само себе си: все пак сте чували сравнението „стомаха ми е на топка“, когато искаме да назовем голямо притеснение. Понякога именно този страх, дълбоко и умело прикрит, е част от сложния пъзел със запека.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment