Проблеми с изхождането

Въпрос № 1

Публикувано на 21.03.2013, 11:11 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте!Искам да попитам за проблем,свързан с дъщеря ми,която е на 3 годинки.От около една година се борим с ходенето по голяма нужда.Тя се стиска и отказва да ака.Този проблем се появи след едно запичане от нейна страна,което само по себе си не беше зле,просто тя каза,че я е заболяло и от тогава отказва под предлог ,че пак ще я боли .Пробвахме какво ли не,нищо не помага и сега всеки ден и правя бебешки клизмички,за да свикне и да приеме мисълта,че няма друг начин.Какво бихте ме посъветвали 🙂

 

Отговор:

 

Здравейте,

въпроса, който поставяте е значително по- обширен от предполагаемото.

По същество контрола върху изпражненията (без значение дали говорим за запек или разстройство) е едно от малкото неща върху, които детето има контрол. Замислете се: непрекъснато някой друг решава вместо него кога да яде, какво да яде, как да е облечено, кога да ляга, кога да става, топло ли му е, студено ли му е, жадно ли е…какво друго му остава, освен да се „хване“ за единственото нещо неподвластно пряко на родителската интервенция- контрола над собственият му сфинктер.

Ако няма медицинска причина да използвате въпросните клизми, не мисля, че са нужни: тялото на детето е достатъчно прецизно и съвършено, за да може да контролира тези относително прости функции, че да е наложителна чак външна интервенция.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment