Потребност от памперс при дефекация

Въпрос № 11

Публикувано на 14.05.2014, 12:32 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте г-н Стоилов,
Ще съм много благодарна, ако ни дадете някакви насоки във връзка с проблема, който имаме. Синът на сестра ми е на 5 г. и има проблем с акането. Всъщност проблема се изразява в следното – за да се изака трябва да бъде сложен памперс! Пробвахме какво ли не, вкл. купуване на дъска за тоалетна чиния с любими герои от филми, обещания за подаръци, ако се изака в тоалетната и прочие, но без резултат. Той има желание да се справи с проблема и се опитва, но може да стои върху тоалетната чиния с часове без резултат. В момента в който се постави памперс той вече се е изакал. Дали ще може да се справим с този проблем и на какво може да се дължи? Има ли нужда да се консултирам с детски психолог? 
Благодаря предварително!

 

Отговор:

 

Здравейте,

проблемът е типичен за възрастта на детето. Дали, как и за колко време ще може да го преодолее, е въпрос на индивидуални особености, както на детето, така и (или пък най- вече?) на неговите родители.

Класически, на това смущение се гледа, като на проблем с контрола: по същество контрола над изпражненията е едно от малкото неща, които детето може само да контролира: замислете се как винаги има някой друг, който му казва дали е гладно, жадно, какво да си облече, кога да си ляга. Именно за това, често се случва при много „нахлуващи“ родители, децата да отговарят именно с подобна симптоматика.

Това, разбира се не е единственият възможен отговор на поставената от детето задача, но най- адекватно би било да говорим лично с родителите на детето, за да потърсим корените на проблема, вместо да третираме единствено симптомите, които са демонстрирани.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment