Вманиаченост на тема отслабване при 12 годишна

Въпрос № 9

Публикувано на 15.09.2013, 15:02 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте. Имам дъщеря на 12 г. От около 3 месеца се е вманиачила на тема отслабване, перфектна фигура, външен вид. В последния месец започна да яде нередовно или направо гладува, не приема външния си вид, притеснява се, че има коремче, гледа се непрекъснато в огледалото и страда. Ходихме на море преди седмица – там дори не пожела да се съблече на плажа и стоя под чадъра забулена като ханъма. Най-важното в случая е, че тя е напълно нормално физически – висока е 161 см и тежи 51 кг. За мен е прекрасна, но тя смята, че съм пристрастна и не се вслушва в съветите и упреците ми. Страхувам се, че може да си докара болест. Как да й помогна?

 

Отговор:

 

Здравейте,

разбирам притесненията Ви, аз също съм родител на тийнейджър и сюрпризите и изпитанията на наследниците ни, са ми и професионално, и лично познати. 😉

За съжаление, в подобна ситуация не бихте могла да се намесите директно, защото загрижеността Ви ще бъде възприета като грубо нарушаване на личното и пространство. Зная, че не можете да разберете дъщеря си, но истината е, че дори самите тийнейджъри не се разбират, а парадоксът е и, че не искат да се разберат.

Това, което е разумно да се направи от страна на родителите е да подкрепим, да съпътстваме детето си, да му даваме слово, за което да се закрепи там, където то липсва и преминава към действие, в резултат на тази дупка. Вероятно многократно сте опитвала да говорите на дъщеря си за вредите от подобна „диета“ и как всичко и е на ред.

Тези думи, обаче нямат шанс да стигнат до местоназначението си: опитайте да говорите С (!) дъщеря си, да я чуете, дори да не знаете как да и отговорите. За децата е важно да имат усещането, че са чути, а това, че понякога не знаем как да действаме, за тях не е проблем, дори напротив!

На какво мнение е баща и? Те разговаряли ли са?

Ако нещата не се променят (а, би трябвало, защото най- често това е преходна криза), се консултирайте със специалист, който да намери подходящите думи за, които дъщеря Ви да се закачи, пускайки настоящият симптом.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment