Тежък пубертет при 13 годишно момиче

Въпрос № 2

Публикувано на 12.07.2009, 13:32:10 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

здражеите г-н Стоилов имам да6теря която е на 13год. кара мн. тежак пубетет.Моля ,ако може да ми дадете някакав съвет.Благодаря преджарително.

 

Отговор:

 

Здравейте,

от съвети обикновено няма никаква полза, защото в повечето случаи те са „по принцип“, а не се отнасят до нещо конкретно.

Заповядайте в кабинета ми да поговорим за това, което Ви тревожи като родител.

Ако имате желание бихте могли да прочетете една разкошна книга на френския психоаналитик Патрик Деларош, наречена: „Трябва ли да отстъпваме пред юношите?“, която дискутира именно въпросите, които повечето родители си задаваме относно тази „сложна“ възраст.

В тази връзка мадам д-р Доминик Гобер, френски психиатър и психоаналитик, пише: „…юношеството е труден преход към автономността и сексуалността. То е процес на отделяне от родителите, на обособяване на зрялата сексуалност и на изграждане на способността да понесеш известна доза самота…”, а също така и: „…Може би вместо “криза” днес ние по-скоро употребяваме термина “процес”, говорим за ”процеса на юношество”. От една страна това е времето, в което се изгражда и обособява сексуалността на зрелия индивид. А от друга, това е също много важно, в този период се извършва психическата работа, която ще позволи на юношата да се превърне във възрастен, да се отдели от родителите си и да заживее автономно, самостоятелно по отношение на тях. И затова има криза както при едните, така и при другите…”

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment